10 Tips för lägre ränta

10 tips för lägre ränta

Vill du ha lägre ränta på dina lån? Det går att sänka räntan på existerande skulder, samt öka chanserna att få lägre ränta på framtida planerade lån. Tipsen kan rent av delas in i handlingar som görs ”före” och ”efter” lånet.

Eftersom det finns många olika typer av lån och krediter är tipsen väldigt breda och allmänna, så att vem som helst kan hitta något användbart i artikeln.

1. Jämför lån

Utnyttja sidor som jämför lån och tjänster som ansöker om lån från flera låntagare på samma gång, så kan du välja det erbjudande som har lägst effektiv ränta och bäst villkor för dig.

Du kan se hur mycket du får låna, under hur lång låneperiod, vad den nominella och effektiva räntan kommer att vara, hur mycket du måste betala varje månad och vad det totala beloppet kommer att bli.

Om du redan har ett lån så kan du fråga långivare om de kan erbjuda en bättre ränta för att ”flytta” lånet till dem, det vill säga att du tar ett nytt lån med bättre ränta för att betala av det gamla.

2. Ha medsökande

Om du ansöker om lånet tillsammans med en medsökande så blir kreditrisken fördelad mellan dig och din medsökande, vilket ökar chansen att få lånet beviljat, samtidigt som räntan kan bli lägre och lånebeloppet högre.

En medsökande är solidariskt betalningsansvarig för ett lån tillsammans med huvudlåntagaren. Det måste vara någon du kan lita på och som verkligen kan lita på dig, till exempel din fru/make, sambo, en familjemedlem eller en väldigt god vän.

3. Lägre belåningsgrad

Att ta en lägre belåningsgrad är sällan ett alternativ, eftersom det helt enkelt innebär att man inte lånar en del av pengarna. Om det går så behöver man ju inte lånet, men med det sagt så är det fortfarande värt att nämna.

Om du exempelvis tänker köpa ett hus så kan du välja att spara ihop mer än den nödvändiga handpenningen, den eventuella mäklaravgiften och så vidare. Genom att belåna huset till t.ex. 75% istället för 85% innebär en lägre risk för banken – och därmed lägre ränta för dig.

4. Bli helhetskund

Din bank erbjuder förmodligen mer än en enda tjänst och om du väljer att använda samma bank för många olika tjänster kan du få förmåner. I vissa fall erbjuder banken en lägre ränta, avgiftsfrihet eller något annat i utbyte mot att du blir helhetskund.

Det viktiga att tänka på är att du faktiskt är nöjd med banken och deras erbjudanden, att du inte inkluderar tjänster du inte använder, samt att du alltid får något i utbyte mot att flytta något till banken i fråga.

Be om lägre ränta, färre avgifter eller något annat om du flyttar en tjänst till banken. Tjänsterna som banken erbjuder och räknar till sina helhetskunder kan vara exempelvis lönekonto, sparkonto, bolån, investeringar och privatlån.

5. Samla lån och krediter

Om du har flera utstående skulder, i form av olika lån, avbetalningar, kreditkort och andra krediter så betalar du garanterat för mycket i ränta. Genom att ”baka ihop” existerande lån och krediter i ett större privatlån kan du enkelt och riskfritt minska både avgifterna och räntan du betalar varje månad.

Privatlån (eller blancolån) är lån utan säkerhet som får användas till vad som helst, till skillnad från t.ex. ett bolån. När man samlar skulder i ett sådant kallas det för hopbakslån.

Om du redan har ett privatlån kan du kanske utöka det för att täcka andra skulder och om du har ett bolån kan du kanske utöka det för att betala av privatlånet.

6. Förhandla

Förhandling är ett verktyg du kan använda när du redan har tagit lånet. Kontakta långivaren eller banken och förhandla fram en lägre ränta, det är inte alltid lätt, men sällan omöjligt. Det handlar helt enkelt om att visa upp att din kreditvärdighet och ekonomiska situation är god nog att hantera lånet utan problem, samt att konkurrensutsätta banken.

Genom att kolla upp vad andra banker erbjuder och vad andra låntagare får för räntor kan du använda denna information som hävstång. Banken vill väldigt gärna behålla dig som kund och kan i många fall erbjuda en bättre ränta bara för att behålla dig. Hota med att flytta andra tjänster, så som kreditkort och sparkontot, till andra banker.

7. Välj en kort återbetalningstid

En kortare lånetid innebär i regel en betydligt högre månadskostnad, men även en betydligt lägre ränta och en mycket lägre totalsumma att återbetala. Genom att maximera summan du kan betala av varje månad behåller du mer pengar och blir av med skulden snabbare.

8. Amortera mera

Ingenting stoppar dig från att betala av lånet snabbare. Eftersom räntan beräknas från den totala utstående skulden så blir räntan lägre och lägre allt eftersom skulden krymper. Genom att betala mer varje månad sänker du räntan exponentiellt. Om du kommer över en klumpsumma. t.ex. genom en bonus eller att sälja något, så kan du skjuta in den i lånet.

9. Förbättra din privatekonomi

Har du kreditkort eller kontokrediter som inte används? Säg upp dem omedelbart och betala av alla småskulder. Även outnyttjade krediter inkluderas i en kreditupplysning och räknas in i din totala skuldsättning.

Vet du att du att löneförhöjningen kommer snart? Vänta med att söka lån tills dess, eftersom högre betalningsmöjlighet innebär lägre ränta. Se till att långivaren känner till alla dina sparkapital, inkomster och annat som stärker bilden av din privatekonomi.

Om du har möjlighet, sälj gamla prylar eller skapa sidoinkomster för att betala av gamla lån och amortera mera. I längden kommer räntorna att sjunka och pengabingen att växa.

10. Undvik att bli skuldsatt

Det är som att bota baksmällan med att inte dricka, men det är tyvärr det mest effektiva sättet att sänka räntan på – att inte ha några skulder alls. Ta endast lån när du verkligen måste och handla så lite som möjligt på kredit eller avbetalning. Om du väljer ett kontrakt med bindningstid så måste du vänta ut den innan du tecknar nya abonnemang.