OPAC 2.0 på Workshop september 2006

OPAC 2.0 skulle kunna innebära

… avskaffandet av OPAC:en.

… eller en gigantisk OPAC som söker allt via samsök.

… en interaktiv mötesplats där låntagare och bibliotekarier manuellt delar med sig av sina kunskaper om materialet via omdömen, recensioner, taggar, fotspår etc.

… en oerhört “stöttande” söktjänst som hjälper en att hitta via fiffiga browsingtekniker.

… en källa som skulle kunna ingå i de mash-ups som redan nu hittas på lite överallt.

Det var en liten och heterogen grupp som skulle diskutera OPAC 2.0. när vi träffades i Ronneby. Jag är rädd att vi fastnade i ganska tekniska frågor och inte riktigt kom på de där lysande tillämpningarna som gör att 2.0 blir så roligt för alla att använda.

I idé var ändå att använda de data som folk söker på i OPAC:en för att koppla ihop olika poster och kunna komma med förslag av Amazon-typen “Den som har sökt fram den här boken har också sökt fram…”.

En annan idé var att se på möjligheten att plocka in metadata från andra håll och göra dem sökbara via OPAC:en. Alltså en variant av samsökning.

I maj skrev jag ett inlägg om OPAC 2.0 och jag tror jag får hänvisa till det.

Tag:

2 Responses to “OPAC 2.0 på Workshop september 2006”  

  1. 1 Jonas Fransson

    Borde det inte även gå att lagra vilka böcker som låns ut vid samma tillfälle om man avpersonifierar låntagaren? Då får man “Den som har lånat den här boken har också lånat…”

    Givetvis vore det intressantast om det gjordes i en gigantisk OPAC. Då skulle vi få en svensk bokvariant av “database of intentions” och skulle säkert upptäcka en hel del intressanta lån- och sökmönster…

  2. 2 Anna Stockman

    Vi diskuterade möjligheten att använda lånen också. Problemet skulle vara att man måste be folk om lov att använda deras uppgifter för en sådan funktion. Men - om man avpersonifierar låntagaaren borde det väl inte finnas några lagliga hinder. Eller?
    Bra idé att avpersonifiera!

Leave a ReplyTaggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.