När jag funderar på hur (och varför!) bibliotekskataloger ska användas är det många frågor som söker svar. Därmed inte sagt att jag tror att det finns precisa svar på mina frågor, utan det här är något som kommer att förändras med ny teknik och nytt tänk

Innehåll
Vilket innehåll ska det vara i katalogerna? och Hur ska de fyllas med innehåll? 2.0 idén handlar ju mycket om medverkan. Vill vi inte kunna få in t.ex. kommentarer eller tags från användarna som en del av katalogen?
Det är redan idag möjligt t.ex. i WPopac – ett försök att göra en katalog med ett bloggverktyg. Läs mer om den i bloggen OMIS.

För kommentarer och tags räcker det inte med regional input, utan man måste se nationellt och/eller internationellt för att få så mycket information att det gör någon skillnad.
Dessutom vill vi på biblioteken ju ha in ytterligare information som förlagsinformation, innehållsförteckningar, fulltextalternativ etc.
Ett exempel är boken Pulse av Robert Frenay. Den kom just ut på papper och samtidigt la förlaget ut en blog där delar av boken kommer att publiceras 2 ggr/dag tills hela boken ligger ute.

Användning
Hur ska man kunna använda innehållet? Det finns redan nu en massa intressant information i katalogerna – skulle den kunna användas på annat sätt än vid direkta sökningar i gränssnittet? Bibliotekskatalogerna skulle t.ex. kunna utvecklas “utifrån”, oberoende av leverantörerna. Mash up-möjligheter?
Samsökning
Samsökning har ju både med innehåll och användning att göra. Samsök i all ära, men jag längtar efter en smartare, snabbare och mer användarvänlig möjlighet att söka i flera resurser samtidigt. Gärna med möjlighet att sortera träfflistorna efter relevans, kronologiskt eller alfabetiskt. Efterlyses härmed!

Sökfunktioner
Vilka sökfunktioner ska finnas?
Önskemål är:
Alternativ till sökord (både vid felstavning, synonymer och feltänk)
Alternativ till den post man fått fram
Alternativa databaser/kataloger att söka i
Så lite manuellt arbete som möjligt för att få in dessa alternativ; automatiskt, algoritmiskt, dynamiskt.
På bloggen unstruct.org skrev man om aquabrowser redan för tre år sedan.
Flera bibliotek använder Aquabrowser - ett visuellt sätt att gå vidare från ett ämnesord till ett annat. Ett av biblioteken är Queens Library.

Katalogen redlightgreen är en samkatalog som sorterar träfflistan efter relevans. Intressant!
Kan man hitta melodiers namn och kompositörer genom att vissla eller nynna, musipedia , så borde man väl kunna hitta böcker genom att berätta vad man är ute efter…

Placering
Var ska katalogerna placeras?
Självklart ska det finnas ingångar till bibliotekskatalogerna från de lärplattformar som studenterna använder. Dessutom ska möjligheten att komma åt en speciell del av OPAC:en finnas separat om det behövs. Vill jag låna om ska jag inte behöva leta upp bibliotekets hemsida, öppna katalogen och leta upp mina uppgifter där. Länk direkt från lärplattformen där också.

Tags: , , ,

7 Responses to “Bibliotekskatalogernas roll i 2.0 (det rimmar!)”  

 1. 1 Peter Giger

  Mycket intressanta saker här. Jag tänkte bara nämna att WOPAC är baserad på Wordpress, samma bloggsystem som vi har här på Bibliotek 2.0. Och modifieringarna är ganska små faktiskt.

  En av huvuddelarna i Web 2.0-tanken är “lättviktiga system”. Med smarta kopplingar mella systemen, API, skulle en programmerare kunna slänga ihop en mashup, som använder bibliotekets data, på några dagar.

  En av våra viktigare saker just nu är därför att förmå tillverkarna att enkla API:er. Problemet är att de kanske vill hålla fast vid Web 1.0s affärsmodell och så att säga fånga sina kunder i sitt eget garn. Problemet för oss är att deras systemmoddel är alldeles för tung. Vi behöver snabbhet och förändring i branshen. Wopac är ett enastående exempel och föregångare om hur detta kan ske i praxis - om de tunga systemtillverkarna tillåter det…

  [Jag tror inte Casey Bisson menade att Wopac skulle ut i produktion, utan bara fungera som exempel. Jag minns dock att Jenny Levine i en artikel i ALA Techsource-bloggen erbjöd sig att testa systemet. Såg dock inte något svar.]

 2. 2 Peter Giger

  Puls var en cool idé. Kanske blir det så - att man börjar prenumerera på en bok i RSS-format och sen blir man så fast i berättelsen att man inte kan vänta utan måste köpa den bums….

 1. 1 Bokrecension.se eller biblioteken? at Sommarmoln
 2. 2 Bokrecension(er).se eller biblioteken? at Bibliotek 2.0
 3. 3 OPAC 2.0 på Workshop september 2006 at Bibliotek 2.0
 4. 4 Enkla rader fr » Blog Archive » Vad tusan?! ekonomi!
 5. 5 Ellen » Klart som korvspad


Leave a ReplyTaggar

Epost för prenumeration:

Delivered by FeedBurner

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from the Bibliotek 2.0 group pool. Make your own badge here.